Onze rug
onze ruggenwervel
De ruggenwervel is een belangrijk onderdeel van de wervelkolom, ook wel de ruggengraat genoemd. Het bestaat uit een reeks van 33 botstructuren, die bekend staan als wervels. Elk van deze wervels is gescheiden door een schijf, genaamd de tussenwervelschijf, die dienst doet als schokdemper en flexibiliteit mogelijk maakt.
De ruggenwervel kan worden onderverdeeld in vijf verschillende regio's: de cervicale wervelkolom (nek), thoracale wervelkolom (bovenrug), lumbale wervelkolom (onderrug), het heiligbeen en het staartbeen. Elke regio heeft verschillende kenmerken en functies:
Cervicale wervelkolom (nek): Bestaat uit 7 wervels en biedt ondersteuning aan het hoofd en de nek, evenals de bescherming van het ruggenmerg dat door het wervelkanaal loopt.
Thoracale wervelkolom (bovenrug): Bestaat uit 12 wervels en is verbonden met de ribbenkast. Het biedt bescherming aan de vitale organen in de bovenborst en ondersteunt de rug en het lichaamsgewicht.
Lumbale wervelkolom (onderrug): Bestaat uit 5 wervels en draagt het grootste deel van het lichaamsgewicht. Het biedt ook ondersteuning en flexibiliteit om beweging in de onderrug mogelijk te maken.
Heiligbeen: Dit bestaat uit 5 samengegroeide wervels die een driehoekige botstructuur vormen. Het heiligbeen verbindt de wervelkolom met het bekken en draagt het gewicht door naar de benen.
Staartbeen: Het staartbeen is het laatste onderdeel van de wervelkolom en bestaat meestal uit 3-5 rudimentaire wervels. Het heeft geen functionele rol bij de ondersteuning, maar is een overblijfsel van de evolutie.
Het is belangrijk om de gezondheid van de ruggenwervel te behouden door een goede houding, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van overmatige belasting op de rug. Bij rugpijn of andere mogelijke aandoeningen is het raadzaam om een arts of specialist te raadplegen.
Bij rugklachten kan een massage al snel verlichting geven